6 Klooster begraafplaatsen

Hoeveel kloosterkerkhoven Nederland ooit telde, is geheel onbekend. In de afgelopen decennia zijn er tientallen, zo niet honderden geruimd. De stoffelijke overschotten zijn vaak overgebracht naar andere kloosters of begraafplaatsen waar nog wel ruimte was of waar de congregatie nog wel gevestigd was.

Daar is soms alleen een gedenkteken geplaatst bij een verzamelgraf. Zelden worden de graven één voor één overgebracht. Op de plaats waar ooit begraven werd, is meestal niets bewaard gebleven. Het behouden van kloosterkerkhoven hangt samen met de orde die de begraafplaats ooit heeft aangelegd.

Momenteel zijn er nog begraafplaatsen binnen het domein van de kloosterorde van de Kapucijners aan de Korvelseweg, de congregatie van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk en de kloosterorde van de Trappisten aan de Eindhovenseweg in gebruik. Aan de St. Oloflaan ligt de begraafplaats van de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart.

Op het voormalige domein van de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart aan de Rooi Hartenpark ligt de gesloten begraafplaats van de congregatie.

In Biezenmortel aan de kievitsvlucht ligt de begraafplaats van de Broeders Penitenten, de stichters van Landpark Assisië. Op de begraafplaats liggen ook medewerkers en cliënten.

 

 

 

Monumenten op deze begraafplaats